1. HAVANIN ÖNEMİ

Malzemeler: 1 adet su bardağı, 1 adet küçük mum, 1 adet mum altlığı, kibrit.

Mumu kibritle yakalım. Dik duracak şekilde mum altlığına yerleştirelim. Yanan mumu su bardağı ile kapatalım. Bir süre gözlemleyelim. Mumda ne gibi değişiklikler oldu?

Sonuç: Bardağın içindeki hava, bir süre sonra bittiği için mumun yavaş yavaş söndüğü görülür. Canlıların yaşamak için havaya (oksijene) ihtiyacı olduğu gibi, ateş de yanmak için havaya ihtiyaç duyar.
 

 

2. FASULYE YETİŞTİRELİM

Malzemeler: 1 adet plastik kap, pamuk, bir avuç fasulye, su

Plastik kabın içini pamuk ile kaplayalım. Üzerine fasulyelerimizi serpiştirelim. Daha sonra fasulyelerimizin üzerini bir miktar pamukla örtelim. Son olarak da pamuğun üzerine bir miktar su dökelim ve pamuk kurudukça sulamaya devam edelim. Birkaç gün fasulyedeki değişiklikleri gözlemleyelim.

Sonuç: Pamukların arasındaki fasulyelerin sulandıkça yeşerdiği görülür. Bitkiler de biz insanlar gibi canlı varlıklar olduğu için, su onların da en temel besin kaynağıdır.
 

3. SUYUN ÜÇ HALİ

Malzemeler: Çelik kapta bir miktar su, buzdolabı, tüp, ocak

Sıvı haldeki suyu buzdolabının buzluk kısmına koyalım. Birkaç saat beklettikten sonra buzdolabından çıkaralım. Katı hale dönüşmüş olan suyu, ocakta kaynatalım. Bu süreç içinde suda ne gibi değişiklikler olduğunu gözlemleyelim.

Sonuç: Başlangıçta sıvı halde olan su, buzlukta bir süre bekledikten sonra soğuktan dolayı katılaşarak buz haline dönüşür. Buzu ocakta kaynatmaya başladığımızda tekrar sıvı hale gelir. Kaynama devam ettikçe de su, buharlaşır.

 

4. GÜL NASIL RENK DEĞİŞTİRİR?

Malzemeler: 1 adet beyaz gül, mavi/kırmızı mürekkep, 1 adet kap

Kabımızın içine mürekkebimizi boşaltalım. Mürekkep dolu kabımızın içine beyaz gülümüzü koyalım. Birkaç gün bekleyerek gülümüzdeki değişiklikleri gözlemleyelim.

Sonuç: Mürekkep içinde bekletilen gülün, birkaç gün sonra mürekkebin rengini almaya başladığı görülür.

 

5. ÇİM ADAM YAPALIM

Malzemeler: 1 adet kadın çorabı, küçük bir kap dolusu toprak, çim tohumu, su, ikisi büyük biri küçük 3 adet düğme, boncuk, yapıştırıcı.

Elimizdeki toprağın az bir miktarını çim tohumumuzla karıştırıp kadın çorabının içine boşaltalım. Geri kalan toprağımızı ise onun üzerine dökerek çorabımızın ağzını sıkıca bağlayalım. Çim tohumlarının bulunduğu kısım üste gelecek şekilde çorabı ters çevirelim. Bu toprağı her gün düzenli olarak sulayalım. Toprakta ne gibi değişiklikler oldu?

Sonuç: Her gün düzenli olarak sulanan topraktaki tohumlar, bir süre sonra yeşermeye başlar. Son olarak düğme, boncuk gibi malzemeleri çorap üzerine yapıştırıp ağız, göz ve burun yapımında kullanabiliriz

 
 Her Hakkı Saklıdır © 2006 T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı